Новини / СъбитияRSS Абонамент

КЕН СКУЛАНД И ДЖОНАТАН ГЪЛИБЪЛ
17.06.2011

КЕН СКУЛАНД И ДЖОНАТАН ГЪЛИБЪЛ

„За мен е голяма чест да бъда публикуван в България. През годините, в които преподавам в Хавайския Тихоокеански университет, се запознах с няколко чудесни български студенти. Всички те бяха дружелюбни и възпитани, прилежни и направо брилянтни, като показваха особена възприемчивост към идеите на свободата. Познавайки тях, аз изпитах желание някога да посетя България повече, отколкото което и да било друго място. Чувствах, че техните семейства, техните приятели и тяхната родина трябва да са също така привлекателни и искрени.” – пише Кен Скуланд в предговора към първото българското издание на „Приключенията на Гълибъл”.

Пълната новина

Уроците на Хайек
13.06.2011

Уроците на Хайек

„На някого би се видяло ненужно и пресилено връщането към книгата на Хайек “Пътят към робството”, писана преди повече от 60 години.
... книгата на Хайек е мощно оръжие в борбата за свобода. Тя е от онези текстове, към които трябва постоянно да се връщаме и да препрочитаме. Тя е от книгите, които трябва да стоят пред нас в библиотеката, насочени със своето заглавие към погледа ни.”
д-р Николай Неновски, „Размисли за новите робства”, Предговор към българското издание на “Пътят към робството”

Пълната новина

ПОКАНА
06.06.2011

ПОКАНА

"Сатирата позволява на човек да надскочи ограниченията на своето време и да погледне на нещата от по-широка перспектива. Така например в “Приключенията на Гъливер” на Суифт вкарват хората в затвора заради това, че започват да ядат яйцето от обратната страна. В моя разказ хората на о-в Корумпо биват наказвани със затвор заради това, че поставят метално острие в единия на край на дървена пръчка и го използват да секат дървета – тоест, че си правят брадва! При пръв прочит този абсурд буди смях, но след това хората се замислят и откриват аналогични абсурдни ситуации в своето ежедневие." - Кен Скуланд, "Приключенията на Гълибъл"

Пълната новина

Кен Скуланд - гост на ИПИ и фондация за свободата "Фр. Науман"
03.06.2011

Кен Скуланд - гост на ИПИ и фондация за свободата "Фр. Науман"

"It certainly presents basic economic principles in a very simple and intelligible form. It is an imaginative and very useful piece of work."
--Milton Friedman, Nobel Laureate in Economics

Пълната новина

ФРЕДЕРИК БАСТИА - БАРД НА ЕДНА ИКОНОМИЧЕСКА ШКОЛА
20.05.2011

ФРЕДЕРИК БАСТИА - БАРД НА ЕДНА ИКОНОМИЧЕСКА ШКОЛА

„Бих желал да се учреди награда, не от 500 франка, а от 1 милион, с корона, кръст и лента, в чест на този, който би дал добра, проста и интелигентна дефиниция за думата: държава. Представете си каква огромна услуга би свършил той на обществото! Държавата! Какво е тя! Къде е тя? Какво прави тя? И какво би трябвало да прави тя? Всичко, което знаем за нея е, че тя е странен субект и положително най-желаният, най-объркващият, най-ангажиращият, най-съветваният, най-упрекваният, най-споменаваният и най-провокираният в света.” – Фредерик Бастиа

Пълната новина

ПОКАНА
12.05.2011

ПОКАНА

"Държавата е фикцията, чрез която всеки иска да живее за сметка на всички останали".
Фредерик Бастиа (1850)

Пълната новина

ПУБЛИЧНО-ЧАСТНО ПАРТНЬОРСТВО
29.04.2011

ПУБЛИЧНО-ЧАСТНО ПАРТНЬОРСТВО

„ Темата за публично-частните партньорства ще става все по-актуална за развиващи се икономики като българската...”

Пълната новина

ПОКАНА
21.04.2011

ПОКАНА

На 28 април 2011 (четвъртък), в 18.00 ч. ви очакваме в Икономическата библиотека, където Евгений Канев ще представи книгата си "Публично-частно партньорство".

Пълната новина

Двуизмерният талант на Асен Христофоров
19.04.2011

Двуизмерният талант на Асен Христофоров

Двуизмерният талант на Асен Христофоров бе представен от Румен Аврамов - наш гост-лектор, съставител на тритомното издание с трудове на Асен Христофоров и автор на встъпителната студия към тритомника.

Пълната новина

ПОКАНА
08.04.2011

ПОКАНА

„Днес е трудно да се допусне, че четящата част на икономическата колегия от средното или по-младото поколение има някаква представа за жизнения път и за стопановедските анализи на А. Христофоров... "

Пълната новина

Новини: 41 - 50 от общо 65