Христо Христов

За автора

Христо Христов (р. 1967) е български разследващ журналист и документалист, изследващ архивите на бившата Държавна сигурност (ДС), задграничните дружества с българско участие на комунистическия режим на Народна република България, организираната престъпност, работата на МВР и специалните служби. Автор на редица исторически монографии и три поетични книги.

Като изследовател работи със съдебни архиви, обект на които са различни престъпления на комунизма и до които други изследователи или историци не са имали достъп. Той е единственият журналист и изследовател, водил и спечелил съдебни дела за достъп до документи на ДС в периоди, когато държавното управление е водило рестриктивна политика. По този начин той прави обществено достъпни редица документални факти от комунистическото минало, които отсъстват в другите държавни архиви. 

Носител е на редица награди и отличия: 

1999 г. – награда „Паница” на фондация „Свободна и демократична България” за най-добро журналистическо разследване.

2001 г. – награда „Разследващи журналисти” на фондация „Разследващи журналисти”, фондация „Гардиън” и Център за развитие на медиите за най-добро журналистическо разследване.

2003 г. – награда „Черноризец Храбър” на Съюза на издателите в България за най-добро журналистическо разследване.

2004 г. – награда „Златен ключ” за най-добър журналистически материал, свързан с достъпа до информация, на фондация „Програма за достъп до информация”.

2005 г. – награда „Черноризец Храбър” на Съюза на издателите в България за най-добро журналистическо разследване.

2005 г. – награда „Златен ключ” на фондация „Програма достъп до информация” за цялостен принос към достъпа до информация в България.

2006 г. – първа награда на Фонда „Георги Василев” за принос към свободата на духа.

2010 г. – първа награда на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия за проявена активност и съдействие при отварянето архивите на комунистическите тайни служби.

2014 - лауреат на Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г.

Журналистът е основател на специализирания сайт desebg.com и на Регистъра на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com)

 

Книги от този автор