Марк Сванепул

За автора

Марк Сванепул е бакалавър на науките (математика и физика), бакалавър на изкуствата (психология и философия), доктор на науките по природна медицина. В началото работи като лектор по физика, след което се включва в редица предприемачески начинания.

През 1975 г. Марк заедно с неколцина приятели започва да се интересува от политическите проблеми, пред които е изправена ЮАР. Те разглеждат апартейда като крайна форма на социализъм и създават Фондация за пазарна икономика в ЮАР (Free Market Foundation of Southern Africa, FMF) като институция, която да поведе страната към установяването на принципите на пазарната икономика. През първите две години Марк финансира фондацията, след което тя започва да се самофинансира.

През 1983 г. Марк заедно със свой бизнес партньор създава учебен център - Фондация за икономическо и бизнес развитие (Foundation for Economic and Business Development, FEBDEV), чиято задача е да изготвя и да осъществява програми за икономическо ограмотяване на работниците. За целта Марк създава и осемчасов видео образователен курс, който е преведен на седем южноафрикански езика и е отличен с годишната награда „За възпитанието” (Ad Educandum) за най-добър образователен видеофилм за средните училища, която се присъжда от Министерството на образованието.

В периода 1983-1992 г. над милион и половина души преминават обучение. Марк написва и две брошури: „Да научим повече за СПИН и за начините да го избегнем” (1988) и „Пътят към забогатяване” (1992). От всяка книжка са продадени повече от половин милион екземпляра. „Пътят към забогатяване” е преведена на шест източноевропейски езика. Марк предоставя безплатно авторските права за превод. В мрежата можете да видите някои от преводните издания.

Интересът на Марк към въпросите на здравето и алтернативното лечение започва през 70-те години. След като мнозина негови приятели почиват от рак, той осъзнава, че провежданото лечение не е ефикасно и започва да търси начини да се справи с този бич за човечеството. За целта защитава докторска дисертация по природна медицина. На основата на две билки, като едната се среща само в Южна Африка, патентова лекарство, което успешно се прилага при лечението на рак, ХИВ/СПИН и някои неврологични заболявания.

Понастоящем Марк живее в Кейптаун. Има трима синове, една дъщеря и седем внуци.

Личен сайт: http://www.allthingshealing.com/Naturopathy/Lust-as-the-Father-of-Naturopathy-in-the-USA/5785#.URucBB2WZhE

Книги от този автор