Пол Кругман

За автора

Пол Робин Кругман (1953) е американски икономист, коментатор и автор. Кругман е завършил икономика в "Йейл", а докторската си степен е получил в Масачузетския технологически институт през 1977 г. Преподавал е в престижни университети като "Йейл", MИТ, "Бъркли", Института по икономика в Лондон и "Станфорд". От 2000 г. се е установил в "Принстън". Кругман е печелил редица престижни награди като медала "Джон Бейтс Кларс" на Американската икономическа асоицация за млади икономисти през 1991 г., наградата "Адам Смит" през 1995 г., "Ректенвалд" през 2000 г. и отличието на Фондацията на принца на Астурия в областта на социалните науки през 2004 г. 

През 2008 г. Пол Кругман получи Нобеловата награда за икономика заради изследванията му на закономерностите на световната търговия и центровете на икономическа дейност, както и за новата теория на Кругман, която обяснява процесите на урбанизация, търговския обмен и икономическа география.

Кругман е известен в академичните среди най-вече заради нововъведенията си в теорията на международната търговия. С тях той обяснява защо някои страни са доминиращи в световната търговия, а други не. Името му е признато и заради обясненията му на валутните кризи. Най-известната му работа е създаването на модел, съгласно който компаниите и държавите произвеждат и търгуват заради големите икономики. Кругман спечели репутацията си с теорията си, че някои страни могат да откраднат растежа на други, като субсидират стратегически индустрии. Според теорията му преуспяващите държави в света са тези, които внасят и изнасят еднакви стоки – автомибили, например.

Специалистът се прочу и с критиките си на фиксираните обменни курсове в Източна и Югоизточна Азия, и икономическата политика на Тайланд преди финансовата криза в региона през 1997 г. Преди голямата финансова криза в Русия през 1998 г. Кругман пък разкритикува хедж фондовете, чиито печалби зависят от поддържането на фиксирани обменни валутни курсове.

Славата на Кругман надхвърля пределите на САЩ. Преди време „Ейша Таймс” го определи като „Мик Джагър на политико/икономико знаещите”, а според списание „Икономист” той е „най-прославеният икономист от своето поколение”.

Личен сайт: http://www.krugmanonline.com/

Книги от този автор