НовиниRSS Абонамент

Лекцията на Георги Ангелов събра 50 човека в библиотеката
27.01.2011 / Събития

Лекцията на Георги Ангелов събра 50 човека в библиотеката

Из блога за икономика на Георги Ангелов и Светла Костадинова:


КАК ДА СТАНЕМ БОГАТИ: ДВА ЕВРОПЕЙСКИ ПРИМЕРА
В Европейския съюз има множество богати страни, има и няколко, които са сравнително бедни /с влизането на България и Румъния те се увеличават с още две/. Две страни от ЕС, обаче, изпъкват с това, че за много кратък период са увеличили благосъстоянието си въпреки че преди това са били доста бедни. Тези страни са Ирландия и Естония и си заслужава да се поучим от техния пример – за да не останем твърде дълго време най-бедната страна от ЕС.

 

Лекцията на Георги Ангелов на тема „Икономическо чудо и криза: Естония и Ирландия" съвсем закономерно събра в библиотеката ни близо 50 души.

 

 

Ангелов, който е известен със „слабостта” си към „икономическите чудеса” Естония и Ирландия, направи не само чудесен, аргументиран паралел между развитието на тези две държави, но доказателственият материал имаше своите корени и в историята на прибалтийската страна и отношенията й с Русия и Съветския съюз, както и на ирландско-британските отношения и ролята им за разцъфтяването на „Дъблинския феномен”. Засегнат беше и въпросът дали България може да стане „балканско икономическо чудо” и как това би могло да се получи. Лекцията бе последвана от оживена дискусия, което е най-добрата оценка, че темата, лекторът и публиката са се намерили.