НовиниRSS Абонамент

Петър Ганев ще представи творчеството на Гарет Гарет
09.12.2010 / Събития

Петър Ганев ще представи творчеството на Гарет Гарет

На 14 декември 2010 (вторник), от 18.00 часа, в Икономическата библиотека на ИПИ и БМА, бул. „Патриарх Евтимий” 22, ет. 3 е нашата поредна среща, на която ще си говорим за личността и творчеството на Гарет Гарет, за някои реални събития коментирани в творбите му – „паниката от 1893 г.” в САЩ и манията по среброто и златото; възхода на стоманата в САЩ и създаването на U.S. Steel през 1901 г.; спекулациите с цената на пшеницата и т. нар. "сатанински" бушел; причините, довели до Голямата депресия; "новия курс" на Рузвелт...


ИКОНОМИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА НА ИПИ И БМА – МЯСТО ЗА СРЕЩИ И ДИСКУСИИ 

http://library.ime.bg/

 

На 14 декември 2010 (вторник), от 18.00 часа, в Икономическата библиотека на ИПИ и БМА, бул. „Патриарх Евтимий” 22, ет. 3

 

ПЕТЪР ГАНЕВ ЩЕ ПРЕДСТАВИ ТВОРБИТЕ НА ГАРЕТ ГАРЕТ

 

 

Гарет Гарет е доскоро забравен автор и напълно непознат в България. Негови творби, дори само части от текстове, никога не са били превеждани на български език, а срещу името му, изписано на български в Google, просто
няма резултати. През последните години, обаче, творчеството на Гарет Гарет бе преоткрито и ето че сега ще бъде дискутирано в България. 
Художествените му творби за истинска наслада за читателя, а думите му, пречупени през призмата на времето, звучат пророчески
."

На срещата ще си говорим за личността и творчеството на Гарет Гарет, за някои реални събития коментирани в творбите му – „паниката от1893 г.” в САЩ и манията по среброто и златото; възхода на стоманата в САЩ и
създаването на U.S. Steel през 1901 г.; спекулациите с цената на пшеницата и т. нар. "сатанински" бушел; причините, довели до Голямата депресия; "новия курс" на Рузвелт...
 

 

Гарет Гарет (1878 – 1954) е определян като „забравен гений”, за когото Лудвиг фон Мизес казва: „неговата проницателност и директен изказ са... ненадминати от друг автор”. Мъри Ротбард допълва, че Гарет е автор на „...една от най-блестящите и влиятелни критики на „новия курс” на Рузвелт”.

 

Гарет Гарет е американски журналист и автор, чийто творби се преоткриват в днешно време. За връх на художествените му произведения се смята трилогията от началото на 20-те години на ХХ век, която прави Гарет истински популярен. Покрай романтичните истории във всяка една от тези творби, могат да се открият изключително ценни факти от историята на Америка в края на XIX век и началото на XX век.

Първа в трилогията е най-влиятелната му художествена творба The Driver” (1922) – историята на Хенри Голт, финансов спекулант със съмнителна репутация, който поема контрол върху провалила се железница и се превръща във водеща фигура на Уолстрийт. Действието се развива в тежък период за американската икономика, известен като „паниката от 1893”, като се разкриват интересни детайли от събитията по това време.  

Следващата творба от трилогията е The Cinder Buggy: A Fable in Iron and Steel” (1923) – художествен разказ за възхода на стоманата в Америка. Събитията, описани от Гарет, до голяма степен обясняват появата на U.S. Steel през 1901 г.

Трилогията завършва с творбата Satan’s Bushel” (1924), която се фокусира върху селското стопанство и спекулациите с цената на пшеницата. „Сатанинският” бушел е точно този бушел, който пречупва цената на пшеницата – тоест, понижава цената до ниво, при което отглеждането на пшеница вече не е печелившо.

Последната художествена творба на Гарет е „Harangue” (1926) – новела за провала на социалистическия експеримент да се създаде „работнически рай” в САЩ. Гарет не само разкрива как социализмът се срива от само себе си, но дори предсказва бъдещето – веднъж осъзнали неизбежният провал на социализма, колективистите ще се обърнат към природата.

 

Извън художествените произведения на Гарет изключително ценна е книгата му „The Bubble That Broke the World” (1932), която описва причините, довели до „Голямата депресия”. Всъщност, това е първата книга, която описва в детайли причините за големия крах и която достига до толкова широк кръг от хора. Аргументите на Гарет за лесния кредит и трупането на дълг са особено актуални днес.

Внимание заслужава сборникът от три есета „The People’s Pottage” (1953). В него Гарет описва каква е била и в какво се е превърнала Америка (“Ex America”), остро критикува „новия курс” на Рузвелт (“The Revolution Was”), както и политиката на САЩ в началото на Студената война (“The Rise of Empire”).

 

Последната му творба „The American Story” (1955) се определя като „най-блестящото историческо есе за Америка, писано някога” (The Wall Street Journal).

 

Моля да потвърдите присъствието си до 13 декември 2010 (понеделник), на e-mail: binka@ime.bg

 

Библиотеката е съвместна инициатива на Института за пазарна икономика и Българската макроикономическа асоциация и се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България.