НовиниRSS Абонамент

Петър Ганев: Северна България продължава да изостава в икономическото си развитие в сравнение с Южна
12.11.2014 / Събития

Петър Ганев: Северна България продължава да изостава в икономическото си развитие в сравнение с Южна

Връзката между фискалната политика и регионалното развитие не се изчерпва просто с наличието на публични ресурси и тяхното разходване. Ключови за развитието са както структурата на местните финанси, така и стимулите за местните власти, които произтичат от тази структура. Действителността към момента е такава, че местните власти нямат никакви стимули (поне от финансова гледна точка) да привличат инвестиции в своите общини и въобще да не възпрепятстват икономическата активност и предприемачеството.

Разликата в икономическите показатели на столицата и всички останали градове продължава да се задълбочава, каза във видео интервю за БТА Петър Ганев от Института за пазарна икономика по повод доклада на института "Регионални профили - показатели за развитие".

Северна България продължава да изостава в икономическото си развитие в сравнение с Южна. За да се промени картината, са необходими промени в образованието и фискалната политика към регионите, отбелязва Петър Ганев.

Предложението на института е 1/5 от подоходния данък да се връща в общините. Според доклада на института в последната година на политическа нестабилност нивата на корупция са се увеличили повсеместно, а така също се наблюдава и спад в качеството на работа на администрацията.