НовиниRSS Абонамент

ЮРИСТЪТ ВАЛЕРИ ДИМИТРОВ ПРЕДСТАВЯ ЮРИСТА ЛУДВИГ ФОН МИЗЕС
19.11.2010 / Събития

ЮРИСТЪТ ВАЛЕРИ ДИМИТРОВ  ПРЕДСТАВЯ ЮРИСТА ЛУДВИГ ФОН МИЗЕС

Професор Валери Димитров ще представи един от най-страстните защитници на свободата през ХХ век - Лудвиг фон Мизес.

ИКОНОМИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА НА ИПИ И БМА – МЯСТО ЗА СРЕЩИ И ДИСКУСИИ 

http://library.ime.bg/

 

ВИ КАНИ НА СРЕЩА

 

ЮРИСТЪТ ВАЛЕРИ ДИМИТРОВ

ПРЕДСТАВЯ

ЮРИСТА ЛУДВИГ ФОН МИЗЕС

 

Къде? – Икономическата библиотека на ИПИ и БМА – бул. „Патриарх Евтимий” 22, ет. 3

 

Кога? – На 24 ноември (сряда) 2010, в 18.00 часа

 

Проф. Валери Димитров е професор по административно право, доцент по финансово право и доктор по право. От 1984 г. е преподавател в Университета за национално и световно стопанство по финансово, банково и борсово право. От 1991 г. до 2001 г. е правен съветник на управителя и на Управителния съвет на БНБ. От 1996 г. до 2001 г. е представител на БНБ в Съвета на директорите на Централния депозитар за ценни книжа. Народен представител в 39-ото Народно събрание, където бе председател на Комисията по икономическа политика, член на комисиите по правни въпроси и по бюджет и финанси. Автор е на книги, студии и статии в областта на банковото, борсовото, финансовото и административното право. На 7 април 2005 г. е избран от Народното събрание за председател на Сметната палата на Република България.

 


 

 

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito.

(Не се покорявай на бедата, а върви смело срещу нея!) 

 

Австрийският икономист Лудвиг фон Мизес възприема тази мисъл на Вергилий за свое житейско кредо още в ранните си години. Мизес е сред най-страстните защитници на свободата през ХХ век. Той активно се бори за свободата дори и във времена, когато преобладаващите възгледи в обществото са противоположните на тези, чийто привърженик е самият той.

Лудвиг фон Мизес не престава да привежда аргументи в подкрепа на тезата си за „невъзможността на социализма”. Един от основните е, че материалното благополучие, което социализмът обещава, е непостижимо без рационални икономически изчисления, в които задължителен елемент са цените на пазара.

 

Мизес категорично доказва, че експанзията на свободните пазари, на разделението на труда и на частното капиталово инвестиране е единственият път към материално натрупване и процъфтяване на човечеството; социализмът е катастрофален за съвременната икономика, защото отсъствието на частна собственост върху земята и върху капиталовите стоки не позволява никакво рационално ценообразуване и оценка на разходите, и държавната намеса и най-общо интервенционизмът ограничава и осакатява пазара, който така се оказва контрапродуктивен и по този начин води постепенно и неизбежно до социализъм. 

 

Моля да потвърдите присъствието си до 22 ноември 2010 (понеделник), на e-mail: binka@ime.bg

 

 

Библиотеката е съвместна инициатива на Института за пазарна икономика и Българската макроикономическа асоциация и се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България.