Фредерик Бастиа

За автора

Клод Фредерик Бастиа (1801-1850) е френски либерален икономист, писател, законодател, защитник на свободната търговия и свободата на предприемачеството – решаващо условие за установяването на социална хармония, предшественик на австрийската икономическа школа.

Роден на 29 юни 1801 г. в южнофренския пристанищен град Байон, десетгодишен той остава сирак и е отгледан и образован от родителите на баща си. На 17 години напуска училище и започва да работи във фамилния бизнес. Дядо му умира, когато Бастиа е на 25 години, и той наследява фамилните имоти. Живеейки като състоятелен джентълмен, Бастиа може да се съсредоточи върху своите интелектуални занимания, учейки философия, история, политически науки, религия, поезия и политическа икономия. Бастиа пише множество пропазарни памфлети срещу данъците върху виното, поземлените данъци, митата и т.н. Организира Асоциация за свободна търговия, която се бори срещу търговските бариери във Франция и започва да издава свой вестник - „Льо Либр Ешанж“.

В навечерието и разгара на революциите, които разтърсват Европа през 1848-1849 г., Бастиа развива активна политическа и публицистична дейност. Избиран е на два пъти във френския парламент. През този период излизат неговите: „Икономически софизми” (1845) - сборник с памфлети, статии и писма, които осмиват стопанските заблуди и узаконените привилегии на епохата, „Законът” (1850),  „Икономически хармонии” (1850). Пет от най-известните му произведения: „Държавата”, „Законът”, „Собственост и закон”, „Това,  което се вижда,  и това,  което не се вижда”, „Петиция от производителите на свещи” на български език са публикувани в сборника, озаглавен „Държавата”.

Личен сайт: www.bastiat.org

Книги от този автор