Серж Московичи

За автора

Серж Московичи е френски социален психолог от румънско-еврейски произход. Роден е на 14 юни 1925 г. в Браила, кралство Румъния. Израства в Кагула (Бесарабия), която впоследствие приема за своя родина. През войната е интерниран в трудов лагер поради антисемитското законодателство в Румъния. През 1947 г. той напуска Румъния и след няколко бежански лагери се озовава в Париж, където завършва психология в Сорбоната и защитава докторска дисертация.

От 60-те години провежда изследванията си и чете лекции в Принстън, Станфорд, Кеймбридж; във висши училища в Ню Йорк, Женева, Париж, Лувен и Ерусалим. Серж Московичи е директор на Европейската лаборатория по социална психология в Париж. Почетен доктор е на много европейски и американски университети. Московичи е член на Европейската академия на науките, на Руската академия на науките, на Унгарската академия на науките, на Академията на науките на Ню Йорк. Оглавява редица международни организации по социална психология. 
Сред най-известните му трудове са: „Векът на тълпите", „Социална психология", „Машината за богове". През 2006 г. Московичи публикува в САЩ новата си книга „Изграждането на съвременната социална психология".

Личен сайт: http://www.serge-moscovici.fr/

Книги от този автор