Социология

Ерата на тълпите

L'âge des foules: Un traité historique de psychologie des masses
Исторически трактат по психология на масите

Автор(и) : Серж Московичи

Издател : Издателство

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2007

ISBN : 978-954-527-308-7

Брой страници : 470

Език : български

 

  • 0 от 5 звезди

0 гласа, средно: 0 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

Преди повече от сто години (1895) във Франция излиза книгата на Гюстав льо Бон „Психология на тълпите”, в която се прави опит да се осмисли едно зараждащо се обществено явление – преминаването на движещите сили на обществените преобразувания от известните личности към безликите маси. „Главната и характерна черта на нашата епоха – утвърждава Льо Бон – е замяната на съзнателната дейност на индивида от безсъзнателната дейност на тълпата.”
През 1981 г., и пак във Франция, излиза не по-малко фундаменталната книга на Серж Московичи „Ерата на тълпите”. За времето между появата на тези две книги тенденциите, отбелязани от Льо Бон, трайно навлизат в нашия обществен живот. Самото общество се променя кардинално: от класово, според определението на Маркс, то става масово, според твърдението на Московичи. А масата винаги върви след своя вожд, ако той знае как да я управлява.
В своята монография Серж Московичи подробно разглежда и анализира психологическите теории на Гюстав льо Бон, Габриел Тард, Зигмунд Фройд и други. Социалният феномен на масата, разтварянето на индивида в нея, поведението на вожда – това са основните въпроси в психологията на тълпите и авторът умело ги илюстрира с примери за взаимоотношенията между тълпите и техните лидери: Цезар, Робеспиер, Наполеон, Ленин, Мусолини, Сталин, Хитлер, Мао, Тито, Дьо Гол и др.

И така, какво да се прави, когато тълпите вече са налице?
Две неща, отговаря психологията на тълпите: да се открие вождът сред тях и да бъдат управлявани.

Допълнителна информация(интервюта с автора, коментари за книгата в интернет)

Читателски коментари

Няма добавени коментари.