Вацлав Клаус

За автора

Проф. инж. к.и.н. Вацлав Клаус (1941) е чешки политик и икономист, вторият демократично избран (2003) президент на Чехия, един от най-влиятелните политици в историята на Чешката република.  Той е един от основателите на Гражданската демократична партия в Чехия. В края февруари 2003 г. Вацлав Клаус е избран за президент,  а през 2008 г. е преизбран на президентския пост.

Вацлав Клаус е роден в Прага. Завършва висшето си образование в родния си град, във Висшия институт по икономика. По-късно продължава професионалното си развите в Италия и САЩ. След завръщането си в Чехословакия Вацлав Клаус започва да пише статии на икономически теми за опозиционно настроените вестници - "Tvar" и "Literarni Noviny". В периода 1963-1970 г. Вацлав Клаус работи в Института по икономика на Чехословашката академия на науките. През 1970 г., по политически причини е принуден да изостави научаната кариера и дълго време работи в Чехословашката държавна банка.

Политическата му кариера започва през декември 1989 г., когато става министър на финансите. През октомври 1991 г. е назначен за заместник министър-председател на Чехословашката федеративна република. В края на 1990 г. става председател на най-силния по това време политически субект Граждански форум. След разпадането на форума става съосновател на Гражданската демократическа партия и е неин председател до декември 2002 г. С тази партия през юни 1992 г. печели парламентарните избори и оглавява правителството на Чешката република. На този пост участва в мирното разделяне на Чехословашката федерация и създаването на самостоятелна Чешка република.

Публикувал е повече от 20 книги на обществени, политически и икономически теми. Носител е на много международни награди и почетни докторати от университети в целия свят.

Личен сайт: http://www.klaus.cz/

Книги от този автор