История

История на Балканите XIV-XX век

Histoire des Balkans

Автор(и) : Жорж Кастелан

Издател : Издателска къща "Хермес"

Място на издаване : Пловдив, България

Година на издаване : 2002

ISBN : 954-459-901-0

Брой страници : 672

Език : български

 

  • 0 от 5 звезди

0 гласа, средно: 0 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

От османското завладяване на Балканите до последните трусове, допринесли за разпадането на Югославия, настоящата книга проследява стъпка по стъпка историята на нашия регион, който винаги е бил барутният погреб на Европа, и ни дава възможност да разберем причините за честите конфликти.
Век след век на територията на Балканите се е оформяла пъстра мозайка от народи - гърци, сърби, българи, румънци, албанци, турци... - които ту се съюзявали, ту враждували помежду си. Едни мечтаели за Велика Сърбия, други - за Велика България, Велика Гърция, Велика Албания, Велика Румъния. И така всяка от тези реални или химерични държави е обединявала население от различни етноси, които през XX век заявяват категорично желанието си да получат културни и политически права.
От 1989 година започва труден процес, белязан от демократични промени и военни конфликти, който пише нова страница в историята на балканските народи.

Читателски коментари

Няма добавени коментари.