Философия

Изследвания върху любовта

Estudios sobre el amor

Автор(и) : Хосе Ортега-и-Гасет

Издател : Издателство "Фабер"

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2005

ISBN : 954-775-491-2

Брой страници : 212

Език : български

 

  • 0 от 5 звезди

0 гласа, средно: 0 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

Ортега-и-Гасет: „Любовта е особен талант”.
"Любовта е рядко срещано явление и е чувство, което само определени личности успяват да изпитат; в действителност тя е един особен талант какъвто някои хора притежават", проповядва Хосе Ортега-и-Гасет в есетата си от "Изследвания върху любовта".
Тях испанският мислител най-често обнародвал през 20-те години във вестник, забележете името: El sol - "Слънцето".
Рядко вдъхновение шурти от тези есета, философът, който се разсърди заради масовия човек и дехуманизацията на изкуството, предупреждава:
"Съществуват прекалено много причини за това във въпросите, от които всички си въобразяват, че разбират - любов и политика - да е постигнат най-малък напредък. Тези, които най-добре биха говорили, предпочитат да мълчат, само и само да не слушат баналностите, които по-нисшите хора припират да изкажат веднага."

Читателски коментари

Веселин Василев

02-03-2012

Книгата е създадена от отделни публикации на Ортега-и-Гасет в пресата. Чрез тях той отрича двата подхода на деветнадесети век - романтическия и натуралистическия. За него любовта не е нещо нормално - не е нито начин на мислене, нито нормално чувство, нито инстинкт. Тя е един вид сублимация на личността, едно едновременно съзнавано и несъзнавано стремление за запазването на човек в най-добрите му проявления.