Автобиографии. Биографии. Мемоарна литература

Лешек Балцерович

Leszek Balcerowicz

Автор(и) : Витолд Гадомски

Издател : Издателство МаК

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2009

ISBN : 978-954-8585-12-5

Брой страници : 356

Език : български

 

  • 5 от 5 звезди

1 гласа, средно: 5 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Съжaляваме, но в момента няма свободни копия на книгата! Ако искате да Ви уведомим, когато книгата е свободна, пишете ни на library@ime.bg.

Описание на книгата Откъс от книгата За автора

Лешек Балцерович е една от най-важните за съвременна Европа личности. През 1989-1991 г. e вицепремиер и министър на финансите на Полша. През този период планира и въвежда ефективни пазарни реформи.
За поляците е символ на модерния капитализъм. Обичан и мразен, но дори неговите противници го уважават и оценяват заслугите му. Балцерович заема специално място сред полските политици. Продължава да е активен в обществения живот.
Книгата описва живота и постиженията на Лешек Балцерович, както и съвременната история на Полша - от тежката икономическа криза през 80-те до приключилите с успех пазарни реформи. Описва както политическите и обществени промени, така и промените в манталитета на поляците, които правят възможно приемането на реформите въпреки високата цена, която трябва да заплатят.
Авторът на книгата се среща с Лешек Балцерович през 1988 г., когато той е млад доктор по икономика, известен като автор на интересна концепция за реформиране на икономиката, разработена с група негови приятели в края на 70-те. Авторът провежда няколко десетки интервюта и разговори с Балцерович. Това му помага по-добре да разбере доводите и изборите на Балцерович, да опише личния му живот и научните постижения.

Читателски коментари

Няма добавени коментари.