НовиниRSS Абонамент

Гордън Тълок и съвременната проблематика на България и ЕС
24.02.2011 / Събития

Гордън Тълок и съвременната проблематика на България и ЕС

Кой е Гордън Тълок?
Университетски професор по право и икономика, виден научен сътрудник в Центъра по политическа икономия „Джеймс Бюкенън” в университета „Джордж Мейсън”, преподавател едновременно в икономическия и в юридическия факултет.

С какво е най-известен?
Новатор в теорията за обществения избор и политическата икономия на рентиерството (rent seeking). „Изчисления на съгласието: логически принципи на конституционната демокрация”, написана съвместно с Нобеловия лауреат по икономика за 1986 г. Джеймс Бюканън, е сред най-четените трудове по икономика в периода след Втората световна война. А „хипотезата на Тълок”, “законите на Тълок” и “парадоксите на Тълок” са определили развитието на обществения избор и са разкрили нови пространства за правото, икономиката и социологията.


Верен на импровизацията, Красен Станчев подчерта още в самото заглавие на лекцията си актуалността на теорията на Гордън Тълок и „илюстрира” неговите идеи с примери от днешното състояние на икономиката и политиката - „Гордън Тълок и съвременната проблематика на България и ЕС”.

 

 

 

 

 

 

Дошлите в библиотеката имаха удоволствието не само да присъстват, но и да се насладят  на лекция, разкриваща ораторските умения, дълбокото познаване на творчеството на Тълок, Бюканън, Бомол, Крюгер и редица други учени, тънкото чувство за хумор и елегантната, но твърда защита на свободата във всяко едно нейно проявление.

Основните моменти в лекцията можете да видите в презентацията и да чуете цялата лекция тук.