Автобиографии. Биографии. Мемоарна литература

Петър Увалиев или Пиер Рув: Един живот

Petar Ouvaliev aka Pierre Rouve. A Life

Автор(и) : Соня Рув

Издател : Сиела софт енд паблишинг

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2010

ISBN : 978-954-28-0744-5

Брой страници : 542

Език : български

 

  • 0 от 5 звезди

0 гласа, средно: 0 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

Петър Христов Увалиев - известен във Великобритания като Пиер Рув, (1915-1998) е български теоретик на изкуството, критик, писател, публицист и семиотик, който от 1948 г. живее и работи в Лондон.
Десет години са нужни на вдовицата му Соня Рув, за да опише живота на своя съпруг “българоман”.
Събираните близо четиридесет години лични документи, професионални текстове, дневници, спомени на роднини, приятели и колеги са в основата на тази “интимна биография”. Тя започва в България, където е роден Петър Увалиев, и продължава в Лондон, където той избира да живее, поддържайки постоянна връзка с родината чрез културните предавания, които води по Би Би Си, известните си филмови и театрални продукции, многобройните рецензии и статии за художници, дейността си като популяризатор на българското изкуство по света.
Книгата съдържа 100 илюстрации, между които и кръщелното свидетелство на Увалиев, негова кореспонденция, фотоси и други интересни материали, които в хронологичен ред разказват за човека Петър Увалиев и живота му първо в България, а след това и в Лондон, като изтъкнат интелектуалец.
В книгата е представен дипломатът Петър Увалиев, който всъщност с годините се утвърждава като режисьор, радиожурналист, една дипломатична личност, разумен и забавен в личния си и семеен живот.
Соня Рув разказа за приятелите на Петър Увалиев, сред които много скъп е бил Дечко Узунов, както и Николай Хайтов, Светлин Русев, проф. Александър Фол.

Читателски коментари

Няма добавени коментари.