Природо-математически науки

Произход на видовете

On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or The Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life
Произход на видовете чрез естествен отбор или запазване на облагодетелствените раси в борбата за живот

Автор(и) : Чарлз Дарвин

Издател : "Захарий Стоянов"

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2011

ISBN : 978-954-0904-69-6

Брой страници : 582

Език : български

 

  • 0 от 5 звезди

0 гласа, средно: 0 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

„Произход на видовете“ (оригиналното название е On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or The Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life) е революционен научен труд, публикуван от британския естественик Чарлз Дарвин през 1859 г.
В монографията Дарвин излага своята теория, че организмите еволюират на базата на естествения отбор и я подкрепя с доказателствен материал, събран по време на пътешествието му с кораба „Бийгъл “ през 30-те години на XIX век.
""Произход на видовете"" разбунва духовете на тогавашното общество, като предизвиква дебати не само от научен, но и от религиозен и идеологически характер. Най-голям обаче е отзвукът в научните среди.
Една година след публикуването на труда Томас Хенри Хъксли използва термина „дарвинизъм”, за да обясни основното в идеите за еволюцията на видовете.
С течение на времето теорията на Дарвин става една от основните теории за произхода на човека, въпреки че тази първа книга не засяга въпроса за човешката еволюция. Години по-късно годишнината от издаването на труда на Дарвин (24 ноември 1859) започва да се чества като Деня на еволюцията.

Читателски коментари

Няма добавени коментари.