Асен Христофоров

За автора

проф. Асен Георгиев Христофоров (1910-1970) е български икономист, писател и преводач. Начално училище завършва в Берлин. Завършва с отличие Робърт колеж в Истанбул и  Икономически университет в Лондон. Специализира в Оксфорд.

Един от създателите на статистическия институт и банковата статистика на БНБ. Преподава политическа икономия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 33 години става доцент, а на 35 – редовен професор. Атанас Буров казва, че с идването на Христофоров, икономическата наука в СУ е стигнала нивото, за което е мечтал.

През 1947 година Асен Христофоров, привърженик на неокласическата икономическа теория и противник на марксизма, е уволнен от университета без право да преподава до края на живота си. Отнемат му софийското жителство, забраняват му да живее и в родния си Пловдив. Той заживява в с. Говедарци, където има вила.

През 1951 година е арестуван, обвинен в шпионаж и пратен без присъда в лагера Белене. След като е освободен през 1953 година се оттегля да живее на вилата си в Говедарци и се отдава на преводи и писателска дейност, публикува мемоарни, пътеписни и краеведски книги.

Превежда от английски „Белият зъб“ на Джек Лондон, Хенри Филдинг, Джеймс Джойс, „Трима души в една лодка“ на Джером К. Джером, Емили Бронте и други. На литературна конференция в Лондон шекспироведът Марко Минков казва: "В България има един човек, който знае английски език по-добре от тукашните филолози. Името му е Асен Христофоров."

Книги от този автор