Мемоари. Биографии. Автобиографии

Избрани произведения и документи в три тома


Автобиографични произведения и документи, том 3

Автор(и) : Асен Христофоров

Издател : Българска народна банка

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2010

ISBN : 978-954-8579-37-7

Брой страници : 511

Език : български

 

  • 5 от 5 звезди

1 гласа, средно: 5 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

Настоящият тритомник събира двете лица на Христофоров. Включено е всичко съществено от икономическото му творчество, но – донякъде необичайно за подобно издание – и фрагмент от литературното (неговият първи и неговият последен автобиографичен опус). Съставителството бе подчинено на убеждението, че писателят и икономистът са вътрешно свързани и допълващи се, а не спорещи и конкуриращи се помежду си; че между тях са налице скрити двупосочни връзки, формирали две хипостази на цялостен общ мироглед. Нещо повече, в последния том на изданието за първи път са обнародвани немалък брой архивни материали, свързани с живота на А. Христофоров. Част от тях са от фонда, образуван в Централния държавен архив (ЦДА), след като през 1988 г. съпругата му Люба Христофорова депозира там личните му книжа.
Значителен обем от поместеното произхожда от досието на Христофоров в Държавна сигурност (ДС). То съдържа ключ за разбиране на неговата творческа метаморфоза, която превръща случая в морален и етичен казус, далеч по-богат и интересен от житието на който и да било „праволинеен“ академичен икономист. – Двуизмерният талант: За икономиста и писателя Асен Христофоров, встъпителна студия към трилогията от Румен Аврамов


Читателски коментари

Няма добавени коментари.