Фридрих Август фон Хайек

За автора

Фридрих Август фон Хайек (1899-1992) е австрийски икономист и политически философ, известен със своята защита на либералната демокрация и свободния пазар срещу разпространението на социализма и колективизма в средата на ХХ век. Хайек е един от най-влиятелните преподаватели във Виенския университет и има значителен принос в областта на правото и когнитивната наука.

През 1974 г. Фридрих Хайек получава Нобеловата награда за икономика заедно със своя идеологически противник Гунар Мюрдал. През 1991 г. е награден от президента Джордж Буш с Президентския орден на свободата - една от двете най-високи награди на САЩ.

Хайек е един от инициаторите за създаването на обществото „Мон Пелерин” (1947). Това е група от класически либерали, които се опитват да се противопоставят в много области на това, което за тях е „социалистическо“. Дълги години техните усилия остават в „интелектуалните покрайнини“, но от 70-те години те получават все по-голямо внимание.

Фридрих фон Хайек е бил преподавател в Лондонското училище за икономически и политически науки, в Чикагския и Фрайбургския университети.

В негова чест група студенти от Лондонското училище основават през 1996 г. „Общество Хайек”.

Книги от този автор

Допълнителна информация(интервюта с автора, коментари за книгите му в интернет)

Биография на Фридрих Хайек

"През годините аз отново и отново питах други привърженици на свободното общество как са успели да се измъкнат от заразата на колективистката интелектуална среда. Нито едно име не беше споменавано по-често като източник на просвещение и разбиране от това на Фридрих Хайек..."

Текстове на Хайек на български онлайн

ресурси от сайта Икономически знания по интернет