История на икономическата мисъл

Фаталната самонадеяност: Грешките на социализма

The Fatal Conceit: The Errors of Socialism

Автор(и) : Фридрих Август фон Хайек

Издател : Фаталната самонадеяност: Грешките на социализма

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 1997

ISBN : 954-520-101-0

Брой страници : 240

Език : български

 

  • 5 от 5 звезди

6 гласа, средно: 5 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

„Читателят, който ще бъде впечатлен от хода и свежестта на аргументацията в тази нова книга, от енергичния подход към типичните случаи и от прокрадващия се на места полемичен напор, ще иска да узнае нещо за нейната предистория. През 1978 г., когато е вече почти осемдесет годишен и след като е посветил живота си на борбата със социализма в разноликите му разновидности, Хайек иска да предизвика опонентите си на честна и открита дискусия. Той обмисля голямо обсъждане с предварително уточнени правила и организирано вероятно в Париж, по време на което водещите теоретици на социализма ще се срещнат с най-видните защитници на пазарния ред. Те трябва да обсъдят проблема: „Грешка ли е социализмът?”
...Идеята за голямото обсъждане обаче трябва да бъде изоставена по практически причини...Но колегите на Хайек, които се срещнаха с него, за да обсъждат идеята, упорито не искаха да се откажат от нея и го насърчаваха да запише под формата на манифест основните аргументи в полза на свободния пазар. Замислено като кратък манифест най-напред се разрасна в обширен труд от три части; после той беше сбит в малка книжка – или обширен манифест – който е представен тук.”
Из предговора към книгата, написан от У.У. Бартли, III

Читателски коментари

Няма добавени коментари.