Политически науки

България 21 век: накъде отиваме?


Автор(и) : Евгений Дайнов

Издател : Център за социални практики

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2002

ISBN : 954-9853-13-6

Брой страници : 156

Език : български

 

  • 0 от 5 звезди

0 гласа, средно: 0 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

Предлаганият сборник отразява крачка по крачка осъществяването на един проект на Центъра за социални практики. Така, надяваме се, приобщаваме читателя съвсем непосредствено към процеса на търсене, дебатиране, лутане насам и натам, и накрая – към сглобяването на оценка за случващото се.
Публикуваме самия проект, стартовата си начална хипотеза, няколко важни кръгли маси, на които обсъждахме различни аспекти от състоянието на общественото мнение и стигнахме до все по-стегнато изглеждащи заключения. Представяме основните изводи от теренни изследвания на 35 типични за България малки градове и села около тях.
Предлагаме на читателя и няколко важни обобщаващи текста, стъпили върху теренните изследвания и върху социологическите допитвания, с които рамкирахме основните си обобщения по време на работата. Изводите, до които стигнахме в заключителното си обсъждане (Варна, юли 2002 г.), не са от най-ведрите; но не са и такива, които да затворят перспективите пред страната и да я обявят за „неспасяема” (както неведнъж през 90-те години правиха западни анализатори).
Стигнахме до заключението, че на този етап българското общество не разполага с достатъчно вътрешна енергия, стегнатост на волята и целеустременост, за да може, оставено само на себе си, да се преобразува в западно в близките няколко години.

Читателски коментари

Няма добавени коментари.