Икономическа политика

България в международните класации 2010: 69 мерки за икономически растеж


Автор(и) : Зорница Славова , Петър Ганев

Издател : Прима принт ООД

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2010

ISBN : 978-954-8624-27-5

Брой страници : 77

Език : български

 

  • 5 от 5 звезди

1 гласа, средно: 5 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

За втора поредна година екипът на ИПИ в партньорство с Фондация за свободата „Фридрих Науман” систематизира в общо издание най-известните международни индекси за развитие, за да проследи мястото на България спрямо най-добрите политически и икономически практики в различните страни. Публикуването за втори път на подобен сравнителен анализ едва ли може да се приеме за традиция, но със сигурност е начало на една добра и полезна практика.
Къде е България в този процес? Икономическите, социалните и политическите дебати изглеждат бурни, драматични и емоционални, но резултатите са преди всичко противоречиви и разнопосочни. А когато става дума за ролята на държавата в икономиката и живота на гражданите, са направо обезпокоителни. Точно тук се крие и причината за твърде различните позиции на България в отделните класации. Последното място на страната ни в ЕС при някои от най-важните индекси се дължи преди всичко на липсата на реформи в основни публични сфери – като здравеопазване, образование и пенсионна система.
Без съмнение най-интересната и полезна част на изданието отново са препоръките на авторите за промяна на публичната политика към по-голяма икономическа свобода, по-добра защита на правото на собственост, към повече предвидимост, приемственост и сигурност в действията на държавата. Тези препоръки демонстрират и за пореден път огромния експертен капацитет на гражданското общество. Но не само това. Либералите винаги сме се стремяли към „управление чрез обсъждане”. То може да съществува само в рамките на една разкрепостена държавна администрация и реформаторско законодателно мнозинство, готови винаги на равноправна дискусия с гражданското общество.

Читателски коментари

Няма добавени коментари.