Философия

Четири есета за свободата

Four Essays On Liberty

Автор(и) : Исайя Бърлин

Издател : Университетско издателство "Св. Климент Охридски"

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2000

ISBN : 954-07-1167-3

Брой страници : 281

Език : български

 

  • 0 от 5 звезди

0 гласа, средно: 0 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Съжaляваме, но в момента няма свободни копия на книгата! Ако искате да Ви уведомим, когато книгата е свободна, пишете ни на library@ime.bg.

Описание на книгата Откъс от книгата За автора

Исая Бърлин извежда една концепция за политическата и морална свобода, която има два на пръв поглед противопоставени аспекта. Първият аспект е негативният аспект, свързан с областта на свободен избор сред множество взаимно изключващи се човешки ценности. Вторият аспект е позитивният аспект, свързан с понятието на взаимно споделяни общи морални категории и институции, създадени в хода на един исторически процес, които определят правенето на такъв избор. Тази концепция очевидно е търсеният от самия политически теоретик гъвкав компромис между една негативна и една позитивна концепция за свободата, постигнат на базата на реалните практики в политиката и обществото, но не и в областта на идеология, която пренебрегва последните. С основание може да наречем подобна концепция за свободата “път на отворените врати”. - Христо Христов, "Исая Бърлин, или пътят на отворените врати. Есе върху “Две понятия за свободата”

Допълнителна информация(интервюта с автора, коментари за книгата в интернет)

Читателски коментари

Няма добавени коментари.