Философия

Платон и птицечовката влизат в бара…

Plato and a Platypus Walk Into a Bar – Understanding Philosophy Through Jokes
Ускорен курс по философия, илюстриран с вицове

Автор(и) : Томас Каткарт , Даниъл Клайн

Издател : Екслибрис ЕООД

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2007

ISBN : 978-954-820-854-3

Брой страници : 200

Език : български

 

  • 0 от 5 звезди

0 гласа, средно: 0 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

„Платон и птицечовката влизат в бара...: Ускорен курс по философия, илюстриран с вицове” нe е просто книга, а сериозно-смешно бижу, където основните философски концепции и категории са илюстрирани чрез класически вицове (143 на брой). Двамата автори, Томас Уилсън Каткарт и Даниъл Мартин Клайн, са дипломирани философи от Харвард, но всъщност техният „философски дядо” е Гручо Маркс, на когото е посветена книгата.
Само това е достатъчно, за да разбере читателят с каква литература се захваща.
Защо философските теории и понятия се илюстрират с вицове? Какво е общото между философията и вицовете? Според двата философи-зевзеци „Конструкцията и финалът на вицовете и на философските концепции са направени от един и същ материал. Те подлагат ума ни на сходни терзания. Това е така, защото философията и вицовете произтичат от един и същ вътрешен подтик – да объркат сетивата ни за действителното положение на нещата, да преобърнат световете ни с главата надолу и да изкарат наяве скрити, често неудобни истини за живота. Онова, което философът нарича прозрение, за разказвача на вицове е „страхотен финал”.
Книгата се превръща в бестселър, преведена е на 26 езици и е включена в списъците с най-продаваните издавания на САЩ, Франция и Израел.
Дали причината не е в уравнението философия + вицове = вицософия?!

Допълнителна информация(интервюта с автора, коментари за книгата в интернет)

Читателски коментари

Няма добавени коментари.