Айн Ранд

За автора

Айн Ранд - рождено име Алиса Зиновиевна Розенбаум (1905-1982), е американски философ, сценарист и романист от руско-еврейски произход, позната по света със своята рационална философия, близка по идеи с политическата и философска основа на либертарианството, която тя нарича "обективизъм”. „Рационалния егоизъм” е главната идея на обективизма. Считана е за теоретик на индивидуалния капитализъм и на либертарианството.

Автор е на множество философски есета за свободната мисъл, защитавайки свободата, социалната справедливост и частната собственост. Тя има огромен принос и в сферата на етиката, политическата философия и епистемологията.

Има издадени шест сборника с есета, сред които: „Добродетелта на егоизма” (“The Virtue of Selfishness”), „Капитализмът: непознатият идеал” (“Capitalism: The Unknown Ideal”) и „За новия интелектуалец” (“For the new intellectual”). Айн Ранд е автор на романите „Изворът” ("The Fountainhead"), "Ние, които живеем" ("We the Living") и шедьовъра „Атлас изправи рамене” ("Atlas Shrugged") - втори по популярност след Библията в Съединените щати .

Айн Ранд подкрепя свободомислещата визия на минархизма, поставящ човека в центъра на обществото и етиката. Нейните открито прокапиталистически бестселъри са едни от малкото сериозни и добили широк резонанс контрапункти на левите марксически и маоистки движения в САЩ, Германия и Франция през 70-те години на ХХ век.

През 70-те години на ХХ век Ранд се концентрира върху систематичната разработка на своята обективистична философия и приложението й спрямо отделни актуални обществени събития. Паралелно с това работи за няколко института и преподава; издава статии и впоследствие собствени вестник и списание. До смъртта си през 1982 г. Айн Ранд развива активна обществена й дейност, участва в редица философски и политически дебати.

Книги от този автор