Философия

Прокрустовото ложе: Философски и практически афоризми

The Bed of Procrustes: Philosophical and Practical Aphorisms

Автор(и) : Насим Никълъс Талеб

Издател : ИнфоДар

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2011

ISBN : 978-9-547-61497- 0

Брой страници : 120

Език : български

 

  • 0 от 5 звезди

0 гласа, средно: 0 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

Ако "Надхитрени от случайността" и "Черният лебед" са променили виждането ви за света, последната книга на Насим Никълъс Талеб "Прокрустовото ложе: Философски и практически афоризми" няма да добави към екзалтацията. Тя е като средно дълга разходка на бавен ход, където Талеб поради липсата на достоен събеседник разговоря със себе си. Ползи от четенето не липсват, но дали оправдават очакванията? Или искаме всичко наготово смляно? Бързо и наведнъж? За читателя на ХХI в. афоризмите са анахронизъм – не заради краткостта на съждението, на която е обръгнал, а заради усилието, което трябва да положи пред парадокса и мъдростта. Възможно е и друго сравнение: на Запад пишем и говорим с афоризми, на Изток медитират върху коани. Далечната полза е прочистване на мисълта – със сарказъм или мистика: в новата си свобода съзнанието ражда кристално ясни, нови и неподозирано далновидни идеи.
Прокрустовото ложе е чудесна фабрика за самозаблуди. Проблемът е не само че слагаме нещата в погрешната кутия, но и че променяме погрешната променлива (човека вместо леглото), пише Талеб. Резултатът е по-чуплив свят под крилете на черния лебед – неочакваните и малко вероятни събития с разтърсващи последици. Има и добър сценарий. Несигурността не e изцяло извън контрол и системите могат да печелят от шоковете. Талеб обещава следващата книга – "AntiFragility"*, да е за това.

*Неологизъм на Талеб; примерен превод – антинесигурност.

Читателски коментари

Няма добавени коментари.