История на икономическата мисъл

Свободата на избора

Free to Choose
Лична декларация

Автор(и) : Милтън Фридман, Роуз Фридман

Издател : Издателство "Дамян Яков"

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 1997

ISBN : 954-527-061-6

Брой страници : 480

Език : български

 

  • 5 от 5 звезди

4 гласа, средно: 5 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

"Когато преди десет години "Свободата на избора" излезе за първи път, бяхме достатъчно оптимистично настроени, за да озаглавим последната глава "Течението се обръща". Според нас общественото мнение се преориентираше от вяра в колективизма към вяра в индивидуализма и в частните пазари. Не сме и сънували, че промяната в течението ще бъде толкова драстична, колкото се оказа в действителност - и от двете страни на желязната завеса.
Преди десет години много хора по целия свят бяха убедени, че социализмът е не само жизнеспособна, но дори най-обещаващата система за насърчаване на материалното благоденствие и човешката свобода. Днес малцина мислят така. Идеалистичната вяра в социализма е все още жива, ала единствено в отделни интелектуални анклави на Запад и в някои от най-изостаналите страни в другите части на света. Преди десет години много хора бяха убедени, че капитализмът, основаващ се на свободните частни пазари, е система с дълбоки дефекти, която не е в състояние да осигури и благоденствие за мнозинството, и човешка свобода. Днес, според обичайното схващане, капитализмът е единствената система, способна да постигне това."

Допълнителна информация(интервюта с автора, коментари за книгата в интернет)

Читателски коментари

Няма добавени коментари.