Обществено-политически науки

Албанският национален въпрос и Балканите. Теренни проучвания/The Albanian National Problem and the Balkans


Том 1 от поредицата „Спешна антропология”

Автор(и) : Антонина Желязкова

Издател : Международен център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия (ИМИР)/International Centre for Minority Studies and Intercultural Relations (IMIR)

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2001

ISBN : 954-8872-30-7

Брой страници : 207

Език : български/английски

 

  • 0 от 5 звезди

0 гласа, средно: 0 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

Албанският възел в съвременния Балкански свят е изследователският обект на д-р Антонина Желязкова в монографията й "Албанският национален въпрос и Балканите. Теренни проучвания". Четирите студии, които тя съдържа, бяха публикувани в няколко броя на в. "Култура" от м. октомври 1999 г. до м. юли 2000 г. Обединяването им в общо издание на български език и паралелен английски превод е повече от полезно не само защото значително разширява кръга на читателите му. То се оказа необходимо, тъй като в своя завършен вид монографията предлага една впечатляваща версия за същността и перспективите на албанския проблем в съвременната балканска реалност.
Основната й изворова база са теренни материали, събрани от четири експедиции в Македония, в Косово, в Албания и в Сърбия, включително и в бежанските лагери през 1999 и 2000 г. след военните действия на международната общност в Косово. - Цветана Георгиева

Допълнителна информация(интервюта с автора, коментари за книгата в интернет)

Лицата на Албания - Цветана Георгиева за монографията

Монографията на Антонина Желязкова предлага научния синтез на изследваните проблеми, достигнат след систематизацията на теренния материал и публикуването на анализите, направени от специалисти в два предварителни сборника със статии и студии.

Читателски коментари

Няма добавени коментари.