Дарон Аджемоглу

За автора

Камер Дарон Аджемоглу (роден на 03 септември 1967 г. в Истанбул, Турция) е турско-американски икономист от арменски произход, професор по икономика в Масачузетския технологичен институт. През 2005 г. е удостоен с медала на Джон Бейтс Кларк, който в класацията по значимост в икономическите среди се нарежда на  второ място след Нобеловата награда за икономика. Той е сред 10-те най-цитирани икономисти в света според IDEAS / RePEc. Неговата най-цитираната статия е " Colonial origins of comparative development " (2001 г.).

Сред основните му интереси са политическата икономия, икономическото  развитие, икономическия растеж, технологиите, доходите и неравенството в заплащането, човешкия капитал, образованието, икономиката на труда. В последните си трудове Аджемоглу се съсредоточава върху политическата икономия и ролята на институциите в икономическото развитие.

Дарон Аджемоглу е съиздател и главен редактор на Econometrica, редактор в Journal of Economic Growth, член на редакционния съвет на Annual Review of Economics.

През 2006 г. Аджемоглу е избран  за член на Американската академия за изкуство и наука.

Личен сайт: http://economics.mit.edu/faculty/acemoglu

Книги от този автор