Джоузеф Стиглиц

За автора

Джоузеф Юджийн Стиглиц е американски икономист, професор в Колумбийския университет. През 2001 г. заедно с Джордж Акерлоф и Майкъл Спенс са удостоени с Нобеловата награда за икономика за техния анализ на пазари с асиметрична информация. Стиглиц е отличен и с медала Джон Бейтс Кларк (1979). Бивш вицепрезидент и главен икономист на Световната банка.

Джоузеф Стиглиц е може би най–известният съвременен икономист с леви убеждения, който ожесточено критикува икономистите на свободния пазар. Мнозина определят трудовете му като отговор на теорията на Милтън Фридмън.

Към юни 2010 година, Стиглиц е на второ място сред икономистите по света по цитираност според класацията на IDEAS/RePEc.

Освен сериозния си принос в микроикономиката, Стиглиц играе важна роля и в политическата сфера. Той работи в администрацията на Бил Клинтън като председател на Съвета на икономически съветници в периода1995-1997.

Стиглиц е бил икономически съветник на президента Георги Първанов (2002-2006), а от 2010 г.е съветник на гръцкото правителство.

Личен сайт: http://www3.gsb.columbia.edu/faculty/jstiglitz/index.cfm

Книги от този автор