НовиниRSS Абонамент

Честит рожден ден, Милтън!
31.07.2010 / Събития

Честит рожден ден, Милтън!

Милтън Фридмън днес щеше да навърши 98 години. Велик икономист, защитаващ идеите за свободен пазар. Сред най-важните му идеи са тези за приватизацията на пенсионната система, въвеждането на училищни ваучери, плоския данък, премахване на задължителната военна служба, ненамеса на държавата. Той е бащата на т.н. монетаризъм – възгледът, че парите трябва да са стабилни, печатането на пари води до инфлация и тя не помага за борбата с безработицата.

На 31 юли 2010 Милтън Фридмън щеше да навърши 98 години. Велик икономист, защитаващ идеите за свободен пазар. В Икономическата библиотека имаме едни от емблематичните му книги - „Свободата на избора” и „Немирството на парите”, както и Capitalism and Freedom и Essays in Positive Economics. Фридмън печели Нобелова награда по икономика през 1976 година за „своите постижения в областта на паричната история и теория, и теорията на потреблението”.

Сред най-важните му идеи са тези за приватизацията на пенсионната система, въвеждането на училищни ваучери, плоския данък, премахване на задължителната военна служба, ненамеса на държавата. Той е бащата на т.н. монетаризъм – възгледът, че парите трябва да са стабилни, печатането на пари води до инфлация и тя не помага за борбата с безработицата.

Милтън Фридман е в основата на идеята за измерване на икономическата свобода – в момента тя се измерва чрез два индекса – на американската фондация Херитидж и Уол Стрий Джърнъл и на канадският институт Фрейзър (материали на български можете да видите тук).

 

Фридман е съветник на Роналд Рейгън, а негови идеи са възприети и прилагани на практика и от Маргарет Тачър.