Философия

Някои проблеми на новите демокрации


Автор(и) : Карл Попър

Издател : Университетско издателство

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 1993

ISBN : 954-8400-01-4

Брой страници : 96

Език : български

 

  • 5 от 5 звезди

2 гласа, средно: 5 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

В книгата са събрани статии, лекции и доклади, писани от Карл Попър в различни периоди от неговия живот, но посветени на демокрацията.
Според Попър модерните демокрации са изцяло основани върху непрактичната идеология, че народът, цялото възрастно поколение, е, или би трябвало да бъде, действителният, върховен и единствено легитимен управник. Но народът в действителност никога не управлява. Управляват правителствата, а за нещастие и бюрократите, както ги нарича Чърчил – които е трудно, ако не и невъзможно, да бъдат накарани да се почувстват отговорни за своите действия.
Всеки, който някога е живял при друга форма на управление, т.е. при диктатура, която не може да бъде премахната без кръвопролитие, знае, че за демокрацията, дори и несъвършена, си струва да се биеш, да умреш, смята големият философ. Той основава цялата си теория върху това, че има само две алтернативи: или диктатура, или някаква форма на демокрация. Ние не основаваме нашия избор върху „добротата” на демокрацията, която може да е съмнителна, а единствено върху „злината” на диктатурата, която е сигурна. Не само защото диктаторът е принуден да използва лошо своята власт, а защото диктаторът, дори да е добронамерен, ограбва от всички тяхната отговорност и следователно техните човешки права и задължения.

Допълнителна информация(интервюта с автора, коментари за книгата в интернет)

Читателски коментари

Няма добавени коментари.