Природо-математически науки

Върху раменете на гиганти

On the Shoulders of Giants
Великите постижения на физиката и астрономията

Автор(и) : Стивън Хокинг

Издател : Прометей-И.Л.

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2010

ISBN : 978-954-9461-08-4

Брой страници : 256

Език : български

 

  • 0 от 5 звезди

0 гласа, средно: 0 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

Какви природни закони управляват космоса? Как се движат планетите? Какво ги задържа в орбита? Човечеството търси отговор на тези въпроси от хиляди години и ги получава от дръзки и проникновени учени. В книгата „Върху раменете на гиганти“ физикът Стивън Хокинг повежда читателя на пътешествие из научните шедьоври, положили основите на съвременната физика и астрономия. Тук ще намерите откъси от:
Върху революцията на небесните сфери на Николай Коперник
Беседи и математически доказателства относно две нови науки на Галилео Галилей
Хармониите на света на Йоханес Кеплер
Принципи на Исак Нютон
Принципът на относителността на Алберт Айнщайн.
Представените трудове променят развитието на науката, извеждат астрономията и физиката от Тъмните векове и им осигуряват достойно място в съвременния свят. Ще имате възможност да проследите развитието на науката от революционното твърдение на Коперник, че Земята се върти около Слънцето, до също толкова революционното предположение на Айнщайн, че масата и енергията огъват и изкривяват времето и пространството. Малцина знаят обаче, че Айнщайн стъпва на малко известна теория на Галилей, наречена принцип на относителността — допълнително доказателство, че науката се придвижва напред благодарение на натрупването на промени.

Читателски коментари

Няма добавени коментари.