Икономическа история

Възход и упадък на нациите

The Rise and Decline of Nations: Economic Growth, Stagflation, and Social Rigidities
Икономически растеж, стагфлация и социални ограничения

Автор(и) : Мансър Олсън

Издател : ИК „ Златорогъ"

Място на издаване : София, България

Година на издаване : 2001

ISBN : 954-437-103-6

Брой страници : 384

Език : български

 

  • 0 от 5 звезди

0 гласа, средно: 0 от 5

Резервираната от вас книга ще бъде пазена до 2 работни дни след избраната дата, след което ще бъде освободена за по-нататъшно резервиране. Съгласувайте с работното време на Библиотеката!

Book
Описание на книгата Откъс от книгата За автора

"Във “Възход и упадък на нациите. Икономически растеж, стагфлация и социални ограничения” (Изд.”Златорогъ”) храна за размисъл може да намери както кабинетният учен, така и неизкушеният в стопанската история и икономическите теории читател.
Без да се натрапва като последна инстанция, Олсън аргументирано излага тезата си, че заинтересуваните групи и групите за натиск (профсъюзи, лобита, картели и т.н.) имат решаващо влияние върху стопанския растеж в дългосрочен план. Доколкото свободната конкуренция в съвременните условия е генератор на икономическата ефективност, всяко нейно ограничаване в полза на олигархични, корпоративни или съсловни интереси предизвиква забавяне на растежа на икономиката. Според теорията на Олсън заинтересуваните групи са особено активни предимно в общества, характеризиращи се с политическа и икономическа стабилност. Той доказва, че националните стопанства се радват на ускорени темпове на растеж след преживени политически катаклизми като война или диктатура, докато заинтересуваните групи все още не са се формирали и достигнали критичния си брой и влияние върху властта." - Капител, 9 март 2002

Допълнителна информация(интервюта с автора, коментари за книгата в интернет)

Читателски коментари

Няма добавени коментари.